Novela DPH pro rok 2025

Vytvořil | 12 července, 2024

Další změny v daních se dají očekávat také k 1. 1. 2025, a to je dobře! 🙂 Týkají se také daně z přidané hodnoty, což potvrzuje sdělení Finanční správy.

Co nás čeká?

Uvádíme jen několik témat:

Tzv. transpozice evropské směrnice týkající se režimu pro malé podniky. Tyto podniky se sídlem v jiném členském státu EU, které za kalendářní rok nepřekročí tuzemský obrat 2 mil. Kč, nebudou v ČR spadat do režimu plátců DPH.

Toto pravidlo bude platit i pro české malé podniky, které budou chtít využít tohoto osvobození v jiných členských státech EU. 

Nově se bude obrat počítat za kalendářní rok, s čímž souvisí i nové nastavení vzniku plátcovství. Malé podniky, které v průběhu roku překročí obrat 2 mil. Kč, se stanou plátcem DPH až od 1. ledna následujícího kalendářního roku.

Ale v případě, že obrat překročí částku 2 536 500 Kč (společná unijní částka 100 tis. EUR), stanou se plátci DPH hned následující den.

Zpřesňují se podmínky v oblasti sazeb daně ve stavebnictví, osvobození od daně v případě dodání staveb a pozemků.

Novela obsahuje ukončení tříleté výjimky na omezení odpočtu DPH u automobilů nad 2 mil. Kč. (Avšak Česká republika bude moci v roce 2026 podat novou žádost o omezení odpočtu daně u luxusních automobilů na další období).

Naše RADA

Další informace naleznete v tiskové zprávě: Vláda schválila novelu zákona o dani z přidané hodnoty (12. 6. 2024).

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *