Umíte Nárokovat DPH?

Vytvořil | 23 října, 2026

Navazujeme na předchozí články a  upozorňujeme na souvislost přijatého daňového dokladu s jeho „použitím“.

Věcná podmínka nároku na odpočet DPH

Nahlédneme-li do zákona o dani z přidané hodnoty, ustanovení §§ 72 a 73, je zřejmé, že není možné uplatnit daň na vstupu u všech přijatých faktur (daňových dokladů). 🙃

Uvedeme si jeden vzorový příklad.


Malé s.r.o. má čtvrtletní zdaňovací období. Jestliže pronajímá nebytové prostory neplátci, byť se jedná o nevýznamnou částku, nemá u související faktury – například za drobnou opravu umyvadla – nárok na odpočet DPH.


Osvobozené plnění

Jde o přímý vztah mezi přijatým daňovým dokladem a uskutečněným osvobozeným plněním (bez nároku na odpočet DPH: § 56a zákona o DPH).

NAŠE RADA

Kdyby se jednalo o přijaté zdanitelné plnění související jak plněním osvobozeným od daně, tak běžnými s nárokem na odpočet daně, nárok by byl krácen příslušným koeficientem:¨

  • “ročním” podle výsledků za loňský rok a
  • bude “aktualizován” v posledním DP k DPH!

3 komentáře k “Umíte Nárokovat DPH?”

  1. Dotaz na BLOGu Autor příspěvku

    Dotaz na BLOGu:
    Jaký je nárok, když jsme zahájili osvobozený pronájem (malé částky) v letošním roce?
    ADKA:
    Krátké INFO uveřejníme do konce tohoto týdne.

  2. Paní S. Autor příspěvku

    Paní S:
    Jaký je nárok, když jsme zahájili osvobozený pronájem v letošním roce? Nemáme tedy žádný zálohový koeficient.
    ADKA:
    Krátké INFO uveřejníme v pondělí.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *