Archiv kategorií: DPH

Týden DPH a povinnosti identifikovaných osob a akce ECHO VI

Ani letní počasí vás nesmí zmást, tento týden je čas na plnění povinností k dani z přidané hodnoty. Identifikované osoby Osoby povinné k dani, zejména fyzické osoby, zapomínají na tento zvláštní status, o kterém jsme již publikovali několik článků, proto uvádíme v plném znění tiskovou zprávu Finanční správy. „Finanční správa zahajuje šestou etapu projektu Daňové echo, který prostřednictvím neformální… Zobrazit více »

Jaký má být daňový doklad pro nárok na odpočet?

Již několikrát jsme Vás upozorňovali na skutečnost, že pro nárok na odpočet daně z přidané hodnoty je nutné, aby: Odpovídal „Den uskutečnění zdanitelného plnění“ zdaňovacímu období, za které plánujeme nárok uplatnit, a současně musíme již v daném období mít daňový doklad k dispozici. Odpovídáme též  na aktuální dotaz. Navazuje na problematiku daňové dokladu: Jak se má postupovat, když… Zobrazit více »

KDY dlužník vrací původní uplatněný nárok na DPH a Daňové přiznání

DNES je povinností podat daňové přiznání k DPH a případně uhradit tzv. “vlastní daňovou povinnost”. Nezapomeňte, že daňovým rébusem může být vracení DPH u neuhrazených závazků 🙃 – je-li závazek šest měsíců po splatnosti. KDY, ve kterém zdaňovacím období? Rozhodující okamžiky jsou: Což si vysvětlíme na jednoduchých příkladech. Měsíční plátce uplatnil nárok na odpočet daně u… Zobrazit více »

Vyúčtování služeb nájemci a DPH

Připravili jsme odpověď na aktuální opakující se dotazy, protože probíhají vyúčtování služeb za loňský rok a jejich následné “přeúčtování”, pro účely daně z přidané hodnoty nazvané “přefakturace”. S/bez DPH Pozorná čtenářka zadala dotaz k problematice “přeúčtování”, souvisejícímu článku, v němž je jasná odpověď. Pokud nejsou splněny podmínky § 36/14 zákona o DPH, není možné “přeúčtovat”… Zobrazit více »

Daň z přidané hodnoty a závěrka (1)

Co má společného tato nepřímá daň s účetní závěrkou, kterou nyní dokončujete za loňský rok, pokud jste pod “auditem” nebo máte odklad DP daňovým poradcem? Na první pohled „nic“, ale to není pravdou, jak si potvrdíme na jednoduchém příkladu, který vyplývá z koeficientů, resp. výsledku jejich výpočtů, které jsme prováděli povinně v posledním daňovém přiznání k DPH za kalendářní… Zobrazit více »

Jak je důležité DUZP kvůli nároku na odpočet?

Zítra nás čeká další DP k dani z přidané hodnoty, proto je vhodné si ověřit platná pravidla! Na otázku v titulku existuje jen jedna, a to jasná odpověď. Přesto si doplníme příslušná ustanovení zákona o DPH, neboť se často chybuje. Den D a Zdaňovací období Den uskutečnění zdanitelné plnění musí být identifikován a přiřazujeme ho, při… Zobrazit více »

DPH a nemovité věci

Odpovídáme krátce na dotaz týkající se klíčového problému: „Jak se počítá podlahová plocha“. Skutečně je to naprosto zásadní, neboť výsledek tohoto parametru ovlivňuje daňový režim pro DPH! Sdělení GFŘ Informovali jsme vás, že Finanční správa konečně (s obrovským zpožděním) vydala slíbené „stanovisko/výklad“ (správně odborný názor) k novele zákona o DPH účinné od 1. července 2025. Přílohou… Zobrazit více »

Novela DPH Nemovité věci od 1. července 2025

Konečně jsme se dočkali… Finanční správa publikovala sdělení Informace k uplatňování DPH u nemovitých věcí od 1. 7. 2025. Co obsahuje, jaké výklady? Uvádíme pouze základní přehled. Citujeme k této části: „Na daňové povinnosti vzniklé po účinnosti Novely se plně uplatní právní úprava účinná od 1. 7. 2025. To se týká nových pravidel pro osvobození od… Zobrazit více »

VIDEO Koeficient pro úpravu odpočtu DPH v posledním daňovém přiznání

Jedná se o jednu z nejsložitějších oblastí a krácení se provádí podle § 78 zákona o DPH a násl. Jde situace, kdy si plátce pořídí u přijatého zdanitelného plnění dlouhodobý majetek, který sloužící též pro neekonomickou činnost – nemá tedy 100% nárok na odpočet daně! Dlouhodobý majetek? Ano, je definován v § 4/4/c zákona o DPH.… Zobrazit více »

Změňte si zdaňovací období DPH!

Optimalizujte si své daňové povinnosti, nejen formální snížením administrativy! Důkladně si ověřte, jestli je/ není pro vás lepší čtvrtletní nebo měsíční zdaňovací období…, To skutečně plátci řeší, pokud si mohou vybrat. 🙂KritériumZákon o DPH nám dává daleko velký prostor, protože čtvrtletní zdaňovací období si lze zvolit podle § 99/1/d, citujeme:„obrat v tuzemsku za bezprostředně předcházející… Zobrazit více »

Kategorie: DPH